30 rokov V4: Prezidentka sa zúčastní na samite v Poľsku

30 rokov V4: Prezidentka sa zúčastní na samite v Poľsku

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v dňoch 9. a 10. februára 2021 zúčastní na stretnutí prezidentov V4 v Poľsku.

Spoločne s Andrzejom Dudom, Jánosom Áderom a Milošom Zemanom si pripomenie 30.výročie vzniku Vyšehradskej skupiny. Prezidenti budú v rámci spoločných rokovaní v rezidencii poľského prezidenta na polostrove Hel diskutovať o vzájomnej spolupráci a o aktuálnych témach, ako je boj s Covid-19, obnova ekonomiky po pandémii, či energetická bezpečnosť v kontexte ochrany klímy.

Stretnutie prezidentov V4 v Poľsku sa koná v náhradnom termíne, pôvodne sa malo uskutočniť už na jeseň 2020. Vzhľadom na aktuálnu situáciu ho budú sprevádzať prísne bezpečnostné a protiepidemické opatrenia a uskutoční sa v úzkom formáte.

Prezidentka na cestu nežiadala o výnimku od hlavného hygienika. Ešte pred návratom na Slovensko absolvuje v Poľsku PCR test. Podľa platnej vyhlášky sa povinnosť karantény nevzťahuje na osobu, ktorá je schopná preukázať sa negatívnym výsledkom PCR testu vykonaným mimo územia SR nie starším ako 72 hodín. Prezidentka si zároveň upravila pracovný program tak, aby mohla posledné dva dni tohto týždňa pracovať online a bude v dobrovoľnej karanténe do začiatku budúceho pracovného týždňa, keď bude opätovne pretestovaná.