Štatistiky, žiaľ, ukazujú, že ak by sme nemali Vianoce, tak by spotreba ryby na jedného obyvateľa bola na Slovensku naozaj žalostná. Upozornil na to prezident SR Peter Pellegrini počas dnešného slávnostného výlovu rýb na Boheľovských rybníkoch, ktorý symbolicky otvára obdobie blížiacich sa Vianoc. Tohtoročný výlov zahŕňa kapra, šťuku, zubáča a sumca. Väčšina úlovku smeruje na zarybnenie revírov a časť rýb bude určená na vianočný predaj.
Prezident SR Peter Pellegrini vyjadril uznanie slovenským rybárom, ktorí svojou prácou prispievajú k zachovaniu tradície i k rozvoju potravinovej sebestačnosti krajiny. „Chcel by som upriamiť pozornosť na všetkých tých ľudí, ktorí v tom našom slovenskom rybnom hospodárstve pôsobia, pretože robia naozaj veľmi dôležitú prácu a to nielen v oblasti zarybňovania, ale aj v oblasti dodávok dobrej kvalitnej slovenskej sladkovodnej ryby na slovenský trh,“ povedal prezident SR.
Práve kapor ako tradičná súčasť slovenského štedrovečerného stola zostáva aj naďalej jedným z najvýraznejších sviatočných symbolov. Ako však prezident poznamenal, spotreba sladkovodných rýb na Slovensku je stále veľmi nízka, len približne jeden kilogram na obyvateľa ročne. „Aj takýmto spôsobom chcem podporiť našich občanov, aby sa snažili na ten svoj stôl prinášať častejšie slovenskú rybu, pretože tie priemery, ktoré sa ukazujú, kde možno dosahujeme ani nie kilo sladkovodnej ryby, ktorú na hlavu zje občan SR, to je extrémne málo. Touto cestou chcem požiadať aj slovenské médiá, aby pomohli spropagovať slovenskú sladkovodnú rybu nielen počas vianočných sviatkov,“ uviedol prezident a dodal, že je lepšie, ak sa budeme spoliehať na vlastnú domácu produkciu a tým, že ju budeme na náš stôl aj dávať, tak budeme podporovať, aby sa rybné hospodárstvo na Slovensku naďalej rozvíjalo.
Zároveň prezident SR Peter Pellegrini povzbudil všetkých občanov, aby nekupovali ryby zo zahraničia bez garancie ich pôvodu, ale aby radšej siahli po zdravej slovenskej rybe a odvďačili sa tak všetkým ľuďom, ktorí zodpovedne počas celého roka pracujú na slovenských rybníkoch a starajú sa o to, aby Slovensko patrilo ku krajinám, ktoré dokážu vyprodukovať dobrú rybu. „Je dôležité, aby sme propagovali rybné hospodárstvo na Slovensku ako súčasť našej potravinovej bezpečnosti a aby sme sa snažili čo najviac podporovať našich domácich producentov. Aby sme nekupovali ryby zo zahraničia, o ktorých ani nevieme, odkiaľ pochádzajú, aké sú staré či čím boli kŕmené. Aby sme naozaj podporili aj našich slovenských rybárov tak, ako podporujeme domácich producentov našich potravín,“ povedal prezident.
Spotreba sladkovodných rýb má aj výrazný zdravotný benefit. Zvýšenie podielu rýb v jedálničku pomáha zdravej výžive a môže mať pozitívny vplyv na celkové zdravie občanov. Prezident preto navrhol možnosť systematicky zaradiť sladkovodnú rybu do jedálneho lístka školských jedální, aby sme už mladú generáciu učili jesť rybu. „To je jeden z prvých krokov, pretože ak naučíme mladú generáciu jesť slovenskú sladkovodnú rybu, tak si to zachovajú potom aj vo vyššom veku,“ povedal prezident. Práve štát by podľa neho mohol ísť príkladom, čím by sa krok po kroku situácia zlepšovala a rybné hospodárstvo na Slovensku by sa mohlo stať ďalším veľkým pilierom odvetvia nášho pôdohospodárstva a celej potravinovej sebestačnosti Slovenska.